Gulasz wieprzowy z korniszonami, marynowanymi grzybami i marchewką.

Składniki:

– 2 kg mieszanego mięsa wieprzowego ( szynka i łopatka )
– 200 g dowolnych marynowanych grzybów
– 150 g małych korniszonów
– 2 większe cebule, 3 średnie marchewki
– sól, pieprz czarny mielony, chili, papryka słodka, domowa jarzynka lub vegeta
– mąka pszenna
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy

– opcja dodatkowa – jeżeli chcemy bardziej podkreślić smak sosu to dodajemy na koniec jedną kostkę pieczeniową

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzany smalec lub olej wrzucamy połowę pokrojonego w większą kostkę mięsa.

Jak mięso nabierze temperatury to dorzucamy resztę.

Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku i przykrywamy garnek pokrywką ( zostawiając ją delikatnie uchyloną ), a następnie czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą przyprawiamy pieprzem, solą i jarzynką.

Całość smażymy około 5-6 minut mieszając co jakiś czas i następnie wlewamy 1,8 l wrzątku.

Gotujemy gulasz pod częściowym przykryciem około 10 minut na małym ogniu i dodajemy marchewkę ( 1 startą na dużych oczkach i 2 pokrojone w plasterki ), a następnie po 5 minutach pokrojone w kawałki grzyby i pokrojone wzdłuż na pół korniszony.

Gotujemy gulasz do czasu, aż mięso będzie miękkie i następnie zagęszczamy go “zaklepką” zrobioną z mąki i zimnej wody (3/4 szklanki wody i 2 płaskie łyżki mąki) – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem do garnka z mięsem przez sitko, żeby nie było grudek.

Jeżeli po ponownym zagotowaniu stwierdzimy, że sos jest za gęsty i jest go za mało to dolewamy trochę wrzątku i doprawiamy jeszcze gulasz przyprawami pod własny smak.

Możemy również dodatkowo wrzucić do gulaszu jedną kostkę pieczeniową dla wzbogacenia smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.