Rolady wieprzowe ( zrazy zawijane ) w sosie pieczeniowo – śliwkowym z mielonym mięsem, boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Składniki na 12 rolad:

– 1,5 kg szynki wieprzowej ( kulka )
– 150 g wędzonego boczku
– 600 g łopatki wieprzowej
– 4 średnie ogórki kiszone, 3 większe cebule
– musztarda 
– pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– mąka pszenna

– 100 g suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Śliwki zalewamy gorącą przegotowaną wodą ( około 0,5 l ) i namaczamy przez 1 godzinę, a następnie drobno je kroimy (wody nie wylewamy).

Łopatkę wieprzową mielimy.

Szynkę kroimy na 12 plastrów, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą.

Boczek kroimy w plastry, ogórki wzdłuż na ćwiartki lub 6 części jak są większe, a 1 cebulę w grubsze pół plasterki.

Smarujemy każdy kawałek szynki musztardą i nakładamy plasterek boczku, 50 g mielonego mięsa oraz plasterek cebuli i 2 ćwiartki ogórka.

Zwijamy rolady i spinamy je szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy białą nitką.

Smażymy pod częściowym przykryciem na smalcu lub oleju w większym garnku, obracając rolady z każdej strony – na początku podlewamy je gorącą wodą, żeby dusiły się i w miarę zmiękły przed końcowym smażeniem.

Po odparowaniu wody smażymy jeszcze jakiś czas do ładnego zarumienienia.

Podsmażone rolady wyciągamy i po chwili jak przestygną to wyciągamy szpikulce lub wykałaczki.

Na bazie pozostałego w garnku  tłuszczu robimy sos pieczeniowo – śliwkowy.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem pokrojone w kostkę 2 pozostałe cebule, które solimy i przyprawiamy pieprzem.

Smażymy chwilę i dodajemy pokrojone śliwki, a następnie całość smażymy kilka minut często mieszając.

Zalewamy cebulę ze śliwkami pozostałą po śliwkach wodą oraz dodatkowo 0,7 l przegotowanej wody i po zagotowaniu wkładamy rolady.

Jeżeli chcemy mieć więcej sosu to wlejmy w sumie 1,5 l wody – musimy wtedy zrobić trochę więcej „zaklepki” z zimnej wody i mąki.

Całość gotujemy na małym ogniu, aż rolady będą miękkie i następnie zagęszczamy sos „zaklepką”, czyli wodą zmieszaną z mąką ( 200 ml zimnej wody + 2 łyżki mąki ).

Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje przyprawiając go na koniec solą, papryką i pieprzem.

Jeżeli sos będzie mało wyrazisty to możemy dodatkowo przyprawić go kostką pieczeniową.

11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.