Szarlotka cesarska z połówkami jabłek “szara reneta”.

Użyłem formy do pieczenia o wymiarach 36x26x7 cm.

Składniki na ciasto:

– 350 g mąki pszennej + trochę do wyrabiania i wałkowania ciasta
– 200 g serka o smaku waniliowym
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowe składniki:

– 10 średnich jabłek – najlepsza jest “szara reneta” , ale mogą być inne
– cynamon

Składniki na polewę:

– 160 g cukru pudru
– 2 łyżki śmietany 18 %
– 1 łyżka cukru wanilinowego, pomarańczowego lub cytrynowego

Składniki polewy miksujemy zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika, a następnie na pół godziny wkładamy do lodówki.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone masło, żółtko i wyrabiamy ciasto – w trakcie wyrabiania dodajemy serek waniliowy.

Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3  i  1/3 ) i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia, którą smarujemy masłem i obsypujemy mąką oraz obieramy ze skórki jabłka, które kroimy na pół i wydrążamy z nich gniazda nasienne.

Na spód formy do pieczenia układamy większą część rozwałkowanego ciasta – podczas wałkowania sypiemy blat lub stolnicę mąką, żeby ciasto nie przywierało.

Na ciasto układamy połówki jabłek, które posypujemy cynamonem i nakładamy na nie drugą rozwałkowaną mniejszą część ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60-70 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy polewą w ilości jaka nam odpowiada lub posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka najsmaczniejsza jest na ciepło.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.