Szarlotka cesarska z połówkami jabłek “szara reneta”.
Użyłem formy do pieczenia o wymiarach 36x26x7 cm.
Składniki na ciasto:
– 350 g mąki pszennej + trochę do wyrabiania i wałkowania ciasta – 200 g serka o smaku waniliowym – 200 g masła – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 żółtko – 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowe składniki:
– 10 średnich jabłek – najlepsza jest “szara reneta” , ale mogą być inne – cynamon
Składniki na polewę:
– 160 g cukru pudru – 2 łyżki śmietany 18 % – 1 łyżka cukru wanilinowego, pomarańczowego lub cytrynowego
Składniki polewy miksujemy zaraz po włożeniu ciasta do piekarnika, a następnie na pół godziny wkładamy do lodówki.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone masło, żółtko i wyrabiamy ciasto – w trakcie wyrabiania dodajemy serek waniliowy.
Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3 ) i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia, którą smarujemy masłem i obsypujemy mąką oraz obieramy ze skórki jabłka, które kroimy na pół i wydrążamy z nich gniazda nasienne.
Na spód formy do pieczenia układamy większą część rozwałkowanego ciasta – podczas wałkowania sypiemy blat lub stolnicę mąką, żeby ciasto nie przywierało.
Na ciasto układamy połówki jabłek, które posypujemy cynamonem i nakładamy na nie drugą rozwałkowaną mniejszą część ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60-70 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Po wyciągnięciu z piekarnika polewamy polewą w ilości jaka nam odpowiada lub posypujemy cukrem pudrem.
Miałam okazję spróbować takiej szarlotki na ciepło i nigdy jej nie zapomnę 😊 tym bardziej polecam ☺
👍 😊