Placki kartoflane ze śledziami i kwaśną śmietaną.

Dawniej na Śląsku połączenie tartych, gotowanych czy smażonych kartofli ze śledziami było bardzo popularne ze względu na ich cenę (kartofle i śledzie były dosyć tanie), ale niestety wiele ciekawych potraw z tamtego okresu pomału odchodzi w zapomnienie.

Poza Śląskiem placki kartoflane ze śledziami były kiedyś dosyć popularne również na Kaszubach i Wileńszczyźnie.

Składniki:

– 800 g kartofli po obraniu ze skórki
– 400 g solonych matiasów ( 3 duże filety śledziowe ) lub 500 g świeżych śledzi zielonych
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– 2 łyżki z górką mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony
– olej rzepakowy

– kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Jeżeli użyjemy świeżych zielonych śledzi to należy je wyfiletować i posiekać w drobną kostkę.

Natomiast jeżeli użyjemy solonych matiasów to moczymy je wcześniej w wodzie (około 2 godziny), a następnie płuczemy, osuszamy i również siekamy w drobną kostkę.

Kartofle trzemy na tarce – 1/3 na dużych oczkach i 2/3 na małych.

W zależności od odmiany kartofli jedne puszczą mniej płynu, a inne więcej.

Po starciu kartofli nadmiar płynu odlewamy do miseczki i po odstaniu wylewamy, a osad z dna (skrobię) dodajemy z powrotem do kartofli.

Cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do kartofli.

Dodajemy mąkę, jajko, drobno pokrojone śledzie, pieprz i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy z kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.