Dawniej na Śląsku połączenie tartych, gotowanych czy smażonych kartofli ze śledziami było bardzo popularne ze względu na ich cenę (kartofle i śledzie były dosyć tanie), ale niestety wiele ciekawych potraw z tamtego okresu pomału odchodzi w zapomnienie.
Poza Śląskiem placki kartoflane ze śledziami były kiedyś dosyć popularne również na Kaszubach i Wileńszczyźnie.
Składniki:
– 800 g kartofli po obraniu ze skórki – 400 g solonych matiasów ( 3 duże filety śledziowe ) lub 500 g świeżych śledzi zielonych – 1 duża cebula – 1 jajko – 2 łyżki z górką mąki pszennej – sól, pieprz czarny mielony – olej rzepakowy
– kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Jeżeli użyjemy świeżych zielonych śledzi to należy je wyfiletować i posiekać w drobną kostkę.
Natomiast jeżeli użyjemy solonych matiasów to moczymy je wcześniej w wodzie (około 2 godziny), a następnie płuczemy, osuszamy i również siekamy w drobną kostkę.
Kartofle trzemy na tarce – 1/3 na dużych oczkach i 2/3 na małych.
W zależności od odmiany kartofli jedne puszczą mniej płynu, a inne więcej.
Po starciu kartofli nadmiar płynu odlewamy do miseczki i po odstaniu wylewamy, a osad z dna (skrobię) dodajemy z powrotem do kartofli.
Cebulę trzemy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do kartofli.
Dodajemy mąkę, jajko, drobno pokrojone śledzie, pieprz i mieszamy, a następnie próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy pieprzem i solą.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy z kwaśną śmietaną.
Dodaj komentarz