Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą.
Składniki dla 4 osób:
– 1 duża bagietka ( około 60 – 70 cm długości )
– 400 g pieczarek
– 200 g mozzarelli
– 2 średnie cebule
– masło czosnkowe
– masło
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, bazylia suszona
Sposób przygotowania:
Bagietki kroimy na pół, a następnie wzdłuż.
Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na maśle – pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i smażymy na maśle do zeszklenia.
Mozzarellę trzemy na tarce z dużymi oczkami, a następnie przyprawiamy papryką, bazylią i całość mieszamy.
Do usmażonych pieczarek dodajemy cebulę i przez chwile razem smażymy, a następnie odstawiamy żeby lekko wystygły.
Bagietki smarujemy masłem czosnkowym, a następnie nakładamy na nie pieczarki z cebulą i mozzarellę.
Zapiekanki pieczemy do ładnego zarumienienia w piekarniku nastawionym na 200 C ( bez termo obiegu ).
Idealnym dodatkiem do zapiekanek jest ketchup – polecam domowy z przepisów poniżej.







👍☺
Dzięki za pomysł. Domownicy zadowoleni. Smaczne danie
Pozdrawiam 👍 ☺