Chrupiące filety z kurczaka, panierowane w cieście serowym i bułce tartej.
Składniki dla 4 osób:
– 2 większe filety z kurczaka – 4 jajka, mleko – 60 g wędzonego sera żółtego ( mogą być 2 oscypki) – 8 łyżek mąki pszennej – sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka – chrupiąca kukurydziana lub pszenna bułka tarta – olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Filety kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Z jajek i mąki pszennej oraz startego wędzonego sera robimy gęste gładkie ciasto – w trakcie mieszania ciasto przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy trochę mleka.
Filety panierujemy w cieście, bułce tartej i smażymy na małym ogniu, na oleju z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
Usmażone filety odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Dodaj komentarz