Chrupiące filety z kurczaka, panierowane w cieście serowym i bułce tartej.

Składniki dla 4 osób:

– 2 większe filety z kurczaka
– 4 jajka, mleko
– 60 g wędzonego sera żółtego ( mogą być 2 oscypki)
– 8 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
– chrupiąca kukurydziana lub pszenna bułka tarta
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filety kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie każdy kawałek mięsa rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy pieprzem oraz solą.

Z jajek i mąki pszennej oraz startego wędzonego sera robimy gęste gładkie ciasto – w trakcie mieszania ciasto przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.

Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy trochę mleka.

Filety panierujemy w cieście, bułce tartej i smażymy na małym ogniu, na oleju z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Usmażone filety odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.