Zupa – krem z pieczonej dyni hokkaido z dodatkiem grzanek.
Składniki:
– 1 dynia hokkaido o średnicy około 13 cm – 2 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego – olej rzepakowy, olej kokosowy – sól, pieprz – 1 większa bułka
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w pół plastry o grubości 1,5 cm (miąższ ze środka możemy wyrzucić, a pestki jak ktoś lubi to może sobie wysuszyć).
Układamy dynię na blaszce, polewamy olejem rzepakowym (2-3 łyżki), solimy i pieczemy, aż będzie miękka (około 30 minut w temp. 220 C – bez termo obiegu).
Po upieczeniu ściągamy skórkę i kroimy dynię w kostkę.
Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju do czasu, aż nasze grzanki lekko się zarumienią.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy ( 2 łyżki ), wrzucamy drobno posiekana szalotkę, smażymy około 5 minut i dodajemy posiekany czosnek.
Chwilę smażymy szalotkę z czosnkiem (1-2 minuty), dodajemy pokrojoną dynię i wlewamy gorący bulion, a następnie gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Zupę miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu możemy udekorować zupę według własnych pomysłów np. posiekaną szałwią, pietruszką lub podajemy z grzankami.
Dodaj komentarz