Buraki ćwikłowe ( wiórki ) z octem i cukrem do słoików.

Składniki:

– 7,5 kg buraków ćwikłowych

– szklanka cukru, szklanka octu spirytusowego, 2 łyżki cukru

Szklanka o pojemności 250 ml.

Po ugotowaniu i obraniu ze skórki zostanie nam około 5,7-5,8 kg.

Sposób przygotowania:

Buraki w całości gotujemy do miękkości, a następnie po wystudzeniu obieramy je ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami.

Dodajemy do buraków cukier, sól oraz ocet i całość mieszamy.

Buraki nakładamy do wyparzonych słoików zostawiając od góry 2 cm luzu i dolewamy na koniec pozostały sok, ale na tyle, żeby nadal od góry było około 1,5 cm luzu.

Słoiki po zakręceniu pasteryzujemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 130 C lub w garnku z wodą.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. 

Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 45 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Z podanych proporcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 0,9 l.

Buraki zimą możemy wykorzystać do zrobienia zupy, zasmażyć je na ciepło lub po dodaniu cebuli, oleju i przypraw wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.