Po ugotowaniu i obraniu ze skórki zostanie nam około 5,7-5,8 kg.
Sposób przygotowania:
Buraki w całości gotujemy do miękkości, a następnie po wystudzeniu obieramy je ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Dodajemy do buraków cukier, sól oraz ocet i całość mieszamy.
Buraki nakładamy do wyparzonych słoików zostawiając od góry 2 cm luzu i dolewamy na koniec pozostały sok, ale na tyle, żeby nadal od góry było około 1,5 cm luzu.
Słoiki po zakręceniu pasteryzujemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 130 C lub w garnku z wodą.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików.
Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 45 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Z podanych proporcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 0,9 l.
Buraki zimą możemy wykorzystać do zrobienia zupy, zasmażyć je na ciepło lub po dodaniu cebuli, oleju i przypraw wykorzystać jako dodatek do obiadu.
Dodaj komentarz