Sos jabłkowo – majerankowy na bazie pieczonej gęsi.

Sos taki robimy z tłuszczu, soku jabłkowego oraz przypraw, którymi była natarta gęś.

Sos nie jest zbyt tłusty, ponieważ większa część tłuszczu została wytopiona na smalec na samym początku.

Bazę sosu otrzymamy jako pozostałość po poniższym przepisie.

Na 1 litr otrzymanego płynu z pieczenia gęsi robimy “zaklepkę” z dwóch łyżek ( z górką ) mąki pszennej.

Część płynu zlewamy do mniejszego pojemnika i jak przestygnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Resztę płynu w garnku podgrzewamy i jak zacznie się gotować dodajemy naszą “zaklepkę”. Następnie cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się nam kluchy i po ponownym zagotowaniu sos jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.