Smalec gęsi.

Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni.

Powszechnie uważa się, że smalec gęsi jest zdrowy – stosuje się go jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na twarz, na zmarszczki.

Podobno ma tez inne właściwości zdrowotne – obniża poziom cholesterolu.

Gęsi smalec to podobno sprawdzony sposób na przeziębienie.

Jeśli męczą cię katar i kaszel, a dodatkowo masz podwyższoną temperaturę, rozpuść smalec gęsi z miodem w gorącym mleku i wypij przed snem.Taką miksturę babcie ze Śląska i podawały osobom przeziębionym, ponieważ ma właściwości rozgrzewające.

W lecznictwie ludowym czystym gęsim smalcem smaruje się klatkę piersiową i plecy przed snem. Wówczas rozgrzewa i przynosi ulgę przy uporczywym kaszlu.

W lecznictwie ludowym w zapaleniu oskrzeli należy rozpuścić łyżeczkę smalcu oraz miodu w około pół szklanki gorącego mleka. Kuracja schorzenia układu oddechowego polega na piciu takiej ciepłej mikstury od 1 do 3 razy dziennie.

Podobno gęsi smalec jest też skuteczny w leczeniu bólu stawów, bioder oraz kręgosłupa. Smalec może być stosowany zewnętrznie, w formie kompresów, przy bólach reumatycznych i stawowych, stanach zapalnych oraz niektórych ranach.

Jednak nie ma dowodów naukowych, które potwierdzają te właściwości lecznicze smalcu z gęsi, dlatego nie zaleca się go stosować jako jedynej metody leczenia. W przypadku zapalenia oskrzeli należy skontaktować się z lekarzem.

Smalec gęsi w smaku jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy od smalcu wieprzowego, a wodzionka zrobiona na gęsim smalcu to naprawdę wyborna potrawa 🙂


Zawsze jak przygotowuję gęś to po wstępnym wytopieniu nadmiar tłuszczu odlewam do słoiczka, w którym po zastygnięciu zrobi nam się wyśmienity smalec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.