Gęsie udka oraz piersi wolno duszone w soku jabłkowym i pieczone z jabłkami.

Składniki dla 3-4 osób:

– 1 podwójna pierś gęsia z kością oraz 2 udka gęsie
– 0,7 l świeżego soku z wyciśniętych jabłek (zamiennie 100% kupny)
– sól, majeranek, tymianek
– 3 ząbki czosnku
– 2 większe jabłka

Na zdjęciach potrawa przygotowana z 2 podwójnych piersi z kością, 4 udek, 4 jabłek, 5 ząbków czosnku oraz 1 l soku jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Skórę na piersiach oraz udkach nacinamy.

Czosnek siekamy, solimy i rozcieramy na miazgę.

Następnie kładziemy piersi oraz udka na zimnej patelni skórą do dołu i na minimalnym ogniu wytapiamy smalec, który przez sitko przelewamy do słoiczków.

Z jednej podwójnej piersi i dwóch udek wytopimy jeden słoiczek o pojemności 330 ml najbardziej wartościowego smalcu, który na rynku kosztuje 15-20 zł.

Kolejnym krokiem jest nasmarowanie piersi oraz udek solą, roztartym czosnkiem, tymiankiem oraz majerankiem.

Następnie układamy mięso skórą do dołu w brytfannie, naczyniu żaroodpornym lub wysokiej blasze i całość zalewamy sokiem jabłkowym.

Naczynie przykrywamy pokrywą lub aluminiową folią ( matową stroną na zewnątrz, żeby nie odbijało ciepła ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Dusimy gęś 2 godziny w temperaturze 160 C bez termo obiegu, a następnie wyciągamy naczynie i przewracamy skórą do góry.

Ponownie przykrywamy pokrywą lub folią i dusimy koleje 2 godziny w tej samej temperaturze po czym wyłączamy piekarnik zostawiając przykryte mięso na kolejne 3-4 godziny.

Po tym czasie wyciągamy naczynie, przewracamy gęś ponownie skórą do dołu i wyciągamy kości z piersi (powinny nam bez problemu odejść), a następnie układamy pokrojone jabłka w ćwiartki.

Przykrywamy naczynie ponownie pokrywą lub folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C, na 30 minut.

Ponownie wyciągamy i przekładamy jabłka do garnka, a następnie zlewamy do tego samego garnka cały płyn ( tłuszcz z sokiem jabłkowym i przyprawami, z którego zrobimy bardzo smaczny sos – przepis poniżej ).

Po 2 minutach jabłka wyciągamy z płynu i układamy ponownie na gęsi, a przykryte naczynie wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut ( temp. 180 ).

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię i pieczemy gęś 15- 20 minut.

Ostatnim krokiem jest przełożenie udek i piersi w naczyniu skórą do góry, przekrojenie podwójnej piersi wzdłuż na pojedyncze i ułożenie jej na jabłkach, a następnie pieczenie w temperaturze 220 C około 15- 20 minut do ładnego zarumienienia.

Przygotowanie gęsi w ten sposób jest dosyć czasochłonne, ale efekt na koniec i smak jest zniewalający 🙂

POLECAM z modrą kapustą !!!

UWAGA – Zalety błyszczącej i matowej strony foli aluminiowej:

Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną od środka.

Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.