Sałatka brokułowa ze smażonymi kawałkami kurczaka, rzodkiewką, kukurydzą oraz cheddarem.

Składniki:

– 1 brokuł
– 1 filet drobiowy
– 5 większych rzodkiewek
– mała puszka kukurydzy
– 4-5 plasterków sera cheddar ( około 50 g ) lub innego o wyrazistym ostrzejszym smaku
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Filet drobiowy kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym i smażymy na oleju – po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu kiedy znów zaczną się gotować.

Następnie wyciągamy i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą, żeby potem w sałatce były lekko chrupkie.

Po odsączeniu z wody różyczki brokułu kroimy na drobniejsze kawałki.

Czosnek drobno siekamy, dodajemy odrobinę soli i mieszamy z majonezem.

Ser kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę musimy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy sałatkę do lodówki na około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.