Papryka w ketchupie do słoików.

Składniki:

– 4,5 kg papryki w różnych kolorach
– 600 g ulubionego ketchupu
– 200 ml oleju rzepakowego

Można użyć ketchupu łagodnego, ostrego lub pomieszać oba.

Można wykorzystać również domowy ketchup z moich przepisów poniżej:

Składniki na zalewę:

– 150 ml octu spirytusowego lub winnego
– 150 ml wody
– łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
– 4-5 listków laurowych
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, a następnie wycinamy gniazda i kroimy na 3-4 cm paseczki.

W większym garnku ( 7 l ) garnku mieszamy składniki na zalewę i wrzucamy paprykę (papryka puści własny sok, więc zalewy nie trzeba więcej).

Jak papryka zacznie się gotować to po 5 minutach wyłączamy palnik, a następnie studzimy i odcedzamy (podczas studzenia możemy co jakiś czas paprykę wymieszać).

Zalewa z sokiem, z papryki już nie będzie nam potrzebna (możemy też powybierać z papryki ziarenka pieprzu, które mogą nas denerwować podczas jedzenia).

Ketchup mieszamy dokładnie z olejem, a następnie dodajemy do wystudzonej papryki i całość ponownie mieszamy.

Gotową paprykę nakładamy do słoików, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą i wyłożoną na dnie gazą lub 30 minut w piekarniku, w temperaturze 130 C.

Słoiki wyciągamy, odwracamy je do góry dnem i odstawiamy na drewnianą deseczkę, na 30 minut.

Z podanych proporcji wyjdzie 9 słoiczków o pojemności 350 ml.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.