– 150 ml octu spirytusowego lub winnego – 150 ml wody – łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach – 4-5 listków laurowych – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, a następnie wycinamy gniazda i kroimy na 3-4 cm paseczki.
W większym garnku ( 7 l ) garnku mieszamy składniki na zalewę i wrzucamy paprykę (papryka puści własny sok, więc zalewy nie trzeba więcej).
Jak papryka zacznie się gotować to po 5 minutach wyłączamy palnik, a następnie studzimy i odcedzamy (podczas studzenia możemy co jakiś czas paprykę wymieszać).
Zalewa z sokiem, z papryki już nie będzie nam potrzebna (możemy też powybierać z papryki ziarenka pieprzu, które mogą nas denerwować podczas jedzenia).
Ketchup mieszamy dokładnie z olejem, a następnie dodajemy do wystudzonej papryki i całość ponownie mieszamy.
Gotową paprykę nakładamy do słoików, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą i wyłożoną na dnie gazą lub 30 minut w piekarniku, w temperaturze 130 C.
Słoiki wyciągamy, odwracamy je do góry dnem i odstawiamy na drewnianą deseczkę, na 30 minut.
Z podanych proporcji wyjdzie 9 słoiczków o pojemności 350 ml.
zaje…………….ty blog rewelka
👍 🙂