Cebularze lubelskie.

Cebularz to kulinarna wizytówka Lublina i jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.

Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.  

Przed II wojną światową był już on znanym przysmakiem na całej Lubelszczyźnie.

Kiedy byłem dzieckiem i nastolatkiem często jeździłem na Lubelszczyznę do rodziny i nie jeden raz miałem okazję jeść ten przysmak.

Smaki dzieciństwa powróciły po latach, więc przyszła pora zrobić cebularze samemu 🙂

Składniki na 6 sztuk:

– 2 duże lub 3 średnie cebule
– 1,5 łyżki maku
– 3 łyżki oleju
– pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę, a następnie wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty.

Po tym czasie odcedzamy i przekładamy cebulę do słoiczka, a następnie dodajemy mak, olej oraz sól.

Całość mieszamy, a słoik zakręcamy i po wystygnięciu odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Możemy to zrobić rano, a wieczorem upiec cebularze lub przygotować wieczorem poprzedniego dnia i wypiekać rano.

Składniki na zaczyn:

– pół szklanki mleka +3 łyżki ( około 140 ml )
– 2 łyżki mąki pszennej ( można użyć krupczatki )
– 25 g świeżych drożdży
– płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę i całość mieszamy po czym odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto:

– 25 g roztopionego masła
– 300 g mąki pszennej ( można użyć krupczatki )
– 1 jajko
– pół łyżeczki soli

– wyrośnięty zaczyn

Sposób przygotowania:

Wyrośnięty zaczyn z roztopionym ( wystudzonym ) masłem dodajemy do mąki wymieszanej z solą.

Jajko należy roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.

Wyrabiamy ciasto (10 – 15 minut), tak aby odstawało od ręki, a w razie potrzeby dodajemy trochę mąki.

Odstawiamy do wyrośnięcia (60 minut).

Ciasto dzielimy na 6 części i każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 10 cm, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozkładamy cebulę z makiem na środek każdego placka zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach.

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na kolejne (30 – 60 minut).

Przed włożeniem do piekarnika brzegi placków smarujemy odłożonym jajkiem.

Pieczemy bez termo obiegu w temperaturze 180 C około 20 – 25 minut ( do ładnego zarumienienia ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.