Gulasz wieprzowy z szynki.

Składniki:

– 2 kg szynki wieprzowej  ( można zamiennie użyć łopatkę w całości lub w 50 % )
– 4 większe cebule
– smalec wieprzowy lub olej rzepakowy 
– pieprz czarny mielony, sól, domowa jarzynka lub vegeta, pieprz cayenne
– mąka pszenna ( 2 łyżki )

– dodatkowo koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

W garnku na rozgrzany smalec wrzucamy partiami pokrojoną w większą kostkę szynkę wieprzową, a następnie przyprawiamy ją jarzynką ( 1 płaska łyżka ), mieszamy całość i przykrywamy garnek pokrywką zostawiając ją delikatnie uchyloną.

Kiedy mięso puści wodę to zmniejszamy ogień na palniku, a następnie czekamy, aż cała woda odparuje mieszając mięso kilka razy.

Po odparowaniu wody obsmażamy mięso kilka minut i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, którą wcześniej przyprawiamy pieprzem i solą.

Całość smażymy około 5-6 minut mieszając co jakiś czas, a następnie wlewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy pod częściowym przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Gulasz zagęszczamy “zaklepką” zrobioną z mąki i zimnej wody (szklanka wody + 2 łyżki mąki) – najlepiej wymieszaną masę przetrzeć przed wlaniem do garnka przez sitko, żeby nie było grudek.

Po ponownym zagotowaniu gulasz i doprawiamy pod własny smak pieprzem cayenne, mielonym czarnym pieprzem oraz solą.

Dodatkowo do gulaszu możemy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.

Jeżeli po dodaniu “zaklepki” sos będzie zbyt zawiesisty to możemy dolać trochę wrzątku, ale robimy to przed końcowym doprawieniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.