Miruna panierowana w mące, jajkach i bułce tartej.

Składniki dla 4 osób:

– 1 kg miruny mrożonej ( filet bez skóry )
– mąka jasna pszenna lub orkiszowa
– 3 jajka
– olej rzepakowy, masło
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy
– bułka tarta

Sposób przygotowania:

Filety po odmrożeniu odsączamy z wody na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy na kawałki.

Rybę solimy i przyprawiamy pieprzem czarnym oraz pieprzem cytrynowym, a następnie obtaczamy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej.

Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia na oleju rzepakowym z dodatkiem masła.

Po usmażeniu odsączamy rybę z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.