Kapusta włoska na ciepło z cebulą, marchewką, koperkiem oraz masłem.

Składniki:

– 1 kapusta włoska o wadze około 2 – 2,2 kg
– 2 średnie cebule
– 1 większa marchewka
– pęczek koperku
– liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
– 70 gram masła ( 1/3 kostki )

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, a następnie solimy i odstawiamy na 20 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, a koperek siekamy.

Kapustę gotujemy na średnim ogniu w niewielkiej ilości wody (około 1/2 litra) z dodatkiem 3 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego, a następnie jak będzie na pół miękka dodajemy marchewkę i po chwili cebulę.

Kiedy kapusta będzie dla nas prawie idealna jeżeli chodzi o jej miękkość to dodajemy masło i przyprawy pod własny smak.

Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.

Jeżeli potrawa wyszła nam zbyt wodnista to możemy ją zagęścić delikatną zasmażką zrobioną z masła i mąki pszennej.

Potrawę możemy jeść jako samodzielne danie lub jako warzywny dodatek do obiadu.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.