Możemy też sobie zrobić ze świeżych jabłek i potrzebujemy wtedy około 2 kg przed obraniem oraz 1 łyżkę cynamonu i około 150 g cukru.
W zależności od rodzaju użytych jabłek cukru możemy dać mniej lub więcej, a najlepiej dodawać go stopniowo i w trakcie gotowania próbować.
Składniki:
– 2 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ( szklanka o pojemności 250 ml. ) – masło – cynamon, sól
– dodatkowo mleko
Do gotowania ryżu wykorzystujemy mleko w całości lub pół na pół z wodą, albo samą wodę.
Potrawa zrobiona na ryżu gotowanym, na mleku choćby połowicznie jest zdecydowanie smaczniejsza.
Sposób przygotowania:
Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 1 i ¾ szklanki płynu ( chłodne mleko, mleko z wodą lub sama chłodna woda ) – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy w przypadku wody) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze płyn – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.
Natomiast kiedy gotujemy na mleku to co jakiś czas mieszamy całość, żeby ryż nam się nie przypalił.
Po ugotowaniu garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.
Ryż dzielimy na pół i nakładamy pierwszą część do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Następnie jabłka i ponownie drugą część ryżu.
Wierzch posypujemy cynamonem oraz kawałkami masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C, bez termo obiegu do czasu, aż ryż ładnie się zarumieni.
Potrawę podajemy na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Dodaj komentarz