Zapiekany ryż z jabłkami w cukrze i cynamonie.

Do przygotowania potrawy wykorzystujemy dwa słoiki gotowych jabłek z poniższego przepisu ( około 1,5 kg ).

Możemy też sobie zrobić ze świeżych jabłek i potrzebujemy wtedy około 2 kg przed obraniem oraz 1 łyżkę cynamonu i około 150 g cukru.

W zależności od rodzaju użytych jabłek cukru możemy dać mniej lub więcej, a najlepiej dodawać go stopniowo i w trakcie gotowania próbować.

Składniki:

– 2 szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ( szklanka o pojemności 250 ml. )
– masło
– cynamon, sól

– dodatkowo mleko

Do gotowania ryżu wykorzystujemy mleko w całości lub pół na pół z wodą, albo samą wodę.

Potrawa zrobiona na ryżu gotowanym, na mleku choćby połowicznie jest zdecydowanie smaczniejsza.

Sposób przygotowania:

Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 2 szklanki płynu ( chłodne mleko, mleko z wodą lub sama chłodna woda ) – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy w przypadku wody) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze płyn – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Natomiast kiedy gotujemy na mleku to co jakiś czas mieszamy całość, żeby ryż nam się nie przypalił.

Po ugotowaniu garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.

Ryż dzielimy na pół i nakładamy pierwszą część do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Następnie jabłka i ponownie drugą część ryżu.

Wierzch posypujemy cynamonem oraz kawałkami masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C, bez termo obiegu do czasu, aż ryż ładnie się zarumieni.

Potrawę podajemy na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

Możemy potrawę jeść również na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.