– 4 kg jabłek po obraniu ze skórek i wycięciu gniazd nasiennych – 500 g cukru – 1-3 płaskie łyżki cynamonu
W zależności od rodzaju użytych jabłek cukru możemy dać mniej lub więcej, a najlepiej dodawać go stopniowo i w trakcie gotowania próbować.
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy w niedużą kostkę – możemy również zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami ( osobiście wolę większe kawałki ).
Do jabłek dodajemy cukier, a następnie podgrzewamy całość i po rozpuszczeniu cukru dodajemy cynamon w ilości jaka nam odpowiada ( osobiście dałem 3 płaskie łyżki ).
Po zagotowaniu wyłączamy palnik i na gorąco nakładamy do słoików.
Jak słoiki mają dłużej postać to warto je dodatkowo pasteryzować.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 20 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Z podanych proporcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 0,7 l.
Jabłka jesienią lub zimą możemy wykorzystać do szarlotki lub zapiekanego ryżu z jabłkami.
Dodaj komentarz