Jabłka z cukrem i cynamonem do słoików.

Składniki:

– 4 kg jabłek po obraniu ze skórek i wycięciu gniazd nasiennych
– 500 g cukru
– 1-3 płaskie łyżki cynamonu

W zależności od rodzaju użytych jabłek cukru możemy dać mniej lub więcej, a najlepiej dodawać go stopniowo i w trakcie gotowania próbować.

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w niedużą kostkę – możemy również zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami ( osobiście wolę większe kawałki ).

Do jabłek dodajemy cukier, a następnie podgrzewamy całość i po rozpuszczeniu cukru dodajemy cynamon w ilości jaka nam odpowiada ( osobiście dałem 3 płaskie łyżki ).

Po zagotowaniu wyłączamy palnik i na gorąco nakładamy do słoików.

Jak słoiki mają dłużej postać to warto je dodatkowo pasteryzować.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 20 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Z podanych proporcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 0,7 l.

Jabłka jesienią lub zimą możemy wykorzystać do szarlotki lub zapiekanego ryżu z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.