Sałatka do słoików z białej kapusty, marchewki, papryki oraz cebuli.

Składniki:

– 1 duża biała kapusta o wadze około 4 kg lub 2 mniejsze po 2 kg
– 1 kg marchewki
– 4 średnie cebule
– 3 papryki

Składniki na zalewę:

– 1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml )
– 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
– 2/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
– 2 i 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w pół plasterki.

Warzywa mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy wystudzoną zalewą, ponownie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

Kapustę należy przemieszać co pół godziny.

Nakładamy kapustę do słoików, zalewamy pozostałą zalewą , zakręcamy i pasteryzujemy.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 30 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Z podanych proporcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 0,9 l.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.