Gulasz z policzków wieprzowych, pieczarek, marchewek i cebuli.

Składniki:

– 2 kg policzków wieprzowych
– 500 g pieczarek
– 5 średnich cebul
– 2 średnie marchewki
– smalec wieprzowy, gęsi lub olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony, domowa jarzynka lub vegeta
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Z policzków wieprzowych ściągamy błonę.

Marchewki obieramy i kroimy w słupki, cebulę kroimy w pół plasterki, a pieczarki po oczyszczeniu w plasterki.

Policzki posypujemy jarzynką ( vegetą ) i w garnku na sporej łyżce smalcu obsmażamy je po około 2 minuty z każdej strony.

Następnie policzki podlewamy 1 szklanką wrzątku i dusimy je pod częściowym przykryciem obracając co jakiś czas.

Jak wyparuje cała woda obsmażamy policzki z każdej strony kilka minut i wyciągamy do miski.

Na powstałym tłuszczu smażymy cebulę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem.

Po kilku minutach do cebuli dodajemy marchewkę.

Po kolejnych kilku minutach dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy na średnim ogniu około 5 minut.

Następnie wlewamy 1 szklankę wrzątku i nadal całość dusimy na niewielkim ogniu około 10 minut.

Policzki w międzyczasie kroimy na większe kawałki i dodajemy do garnka.

Po wymieszaniu jak potrawa na nowo zacznie się gotować wlewamy 3 szklanki wrzątku i garnek przykrywamy częściowo.

Dusimy potrawę na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 30 minut) i robimy “zaklepkę” z zimnej wody i mąki (na 1 szklankę wody 2 płaskie łyżki mąki).

“Zaklepkę” po dokładnym rozmieszaniu wlewamy do garnka cały czas mieszając nasz gulasz.

Jak sos się zagotuje i zacznie gęstnieć to doprawiamy go pod własny smak solą, pieprzem oraz jarzynką.

Jeżeli sos jest za gęsty to możemy przed końcowym przyprawieniem dolać trochę wrzątku.

Możemy również “zaklepkę” zrobić częściowo z wody i śmietany zmieszanej z mąką.

Można użyć innych przypraw jak papryka słodka lub ostra, pieprz ziołowy lub kostki pieczeniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.