Surówka z białej kapusty, pora, jabłek, marchewek oraz zalewy cytrynowo – olejowej.

Składniki na surówkę:

– 1 średnia biała kapusta ( około 1,3 kg )
– 3-4 średnie marchewki
– 1 duży por lub 3 małe
– 2 duże jabłka lub 4 mniejsze
– pęczek koperku
– sól, pieprz czarny mielony, cukier
– sok z cytryny, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania sosu do surówki:

Olej lub oliwa ( 8 łyżek ) mieszamy z sokiem z cytryny ( 2-3 łyżki ), cukrem ( 1 łyżeczka ) oraz mielonym pieprzem ( pół łyżeczki ).

Sposób przygotowania surówki:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, solimy, a następnie mieszamy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę i jabłka trzemy na dużych oczkach (jabłka skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały), por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki, koperek drobno siekamy.

Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki oraz sos i całość mieszamy.

Jeżeli ktoś ma problemy po spożyciu surowego pora to może po pokrojeniu przelać go na sicie wrzątkiem i dodać po wystudzeniu.

Na koniec możemy ewentualnie jeszcze dodać oleju i przyprawić surówkę według własnego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.