Jogurtowe ciasto o pomarańczowym smaku ze śliwkami i jabłkami.

Składniki:

– 700 g dojrzałych śliwek
– 6 jabłek ( słodko – winne )
– 450 g jogurtu naturalnego ( nie używamy greckiego, bo jest za gęsty )
– 500 g mąki pszennej tortowej
– 300 g cukru
– 200 ml oleju rzepakowego
– 5 dużych jajek
– 15-30 g cukru ze skórką pomarańczową ( Dr Oetker )
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło
– mleko
– cukier puder

Jeżeli komuś nie odpowiada połączenie smaku pomarańczowego z jabłkami i śliwkami to można w przepisie pominąć cukier ze skórką pomarańczową.

Sposób przygotowania:

W wysokiej misce ucieramy na większych obrotach mikserem jajka przez 7-8 minut, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową (w ilości według własnych preferencji smakowych od 15 do 30 g).

Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz po chwili partiami przesianą i wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.

Ciągle miksując dolewamy olej – jeżeli ciasto jest zbyt gęste to możemy dolać kilka łyżek mleka.

Połowę masy wylewamy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę i układamy gęsto połówki śliwek przecięciem do góry – do każdej połówki wsypujemy szczyptę cukru.

Do pozostałej masy dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka, a następnie całość mieszamy łyżką i wylewamy na śliwki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a jak przestygnie można posypać je cukrem pudrem. 

Rozmiar mojej blachy – 40x24x7 cm 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.