Jogurtowe ciasto o pomarańczowym smaku ze śliwkami i jabłkami.
Składniki:
– 700 g dojrzałych śliwek
– 6 jabłek ( słodko – winne )
– 450 g jogurtu naturalnego ( nie używamy greckiego, bo jest za gęsty )
– 500 g mąki pszennej tortowej
– 300 g cukru
– 200 ml oleju rzepakowego
– 5 dużych jajek
– 15-30 g cukru ze skórką pomarańczową ( Dr Oetker )
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło
– mleko
– cukier puder
Jeżeli komuś nie odpowiada połączenie smaku pomarańczowego z jabłkami i śliwkami to można w przepisie pominąć cukier ze skórką pomarańczową.
Sposób przygotowania:
W wysokiej misce ucieramy na większych obrotach mikserem jajka przez 7-8 minut, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową (w ilości według własnych preferencji smakowych od 15 do 30 g).
Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz po chwili partiami przesianą i wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.
Ciągle miksując dolewamy olej – jeżeli ciasto jest zbyt gęste to możemy dolać kilka łyżek mleka.
Połowę masy wylewamy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę i układamy gęsto połówki śliwek przecięciem do góry – do każdej połówki wsypujemy szczyptę cukru.
Do pozostałej masy dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka, a następnie całość mieszamy łyżką i wylewamy na śliwki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Ciasto możemy sprawdzić “na suchy patyczek”, a jak przestygnie można posypać je cukrem pudrem.
Rozmiar mojej blachy – 40x24x7 cm

Dodaj komentarz