Gołąbki bez zawijania.

Składniki:

– 700 g poszatkowanej białej kapusty
– 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 2 większe cebule
– 125 g ryżu
– 2 jajka
– 5-6 łyżek kaszy manny
– mąka pszenna
– masło, olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

– sos pomidorowy z przepisu poniżej

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od ponownego zagotowania wody.

Po tym czasie odcedzamy na durszlaku i po częściowym  wystudzeniu siekamy nożem.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy, żeby był letni.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, a następnie odstawiamy do częściowego wystudzenia.

Letnią i posiekaną kapustę mieszamy z ryżem i podsmażoną cebulą, doprawiamy pieprzem i solą – można mocniej doprawić ponieważ dodamy później całość do mięsa i smak przypraw nam złagodnieje.

Kolejnym krokiem jest dodanie wymieszanej kapusty, ryżu i cebuli do mielonego mięsa, dodanie jajek, kaszy manny i ponowne wymieszanie.

W zależności od konsystencji masy możemy użyć więcej kaszy.

Odstawiamy całość na pół godziny, żeby masa nam odpoczęła i stężała.

Następnie lepimy z masy okrągłe kule, które obtaczamy w mące pszennej i uklepujemy jak kotlety mielone.

Gołąbki smażymy na oleju rzepakowym, aż się nam zarumienią.

Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach.

Następnie układamy je na głębszej blasze, zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( temp. 200 C ) na około 20 minut.

Z podanych składników wyjdzie około 18 sztuk – część możemy sobie zamrozić.

Na zdjęciach gołąbki zrobione z podwójnej porcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.