Kapustę szatkujemy, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od ponownego zagotowania wody.
Po tym czasie odcedzamy na durszlaku i po częściowym wystudzeniu siekamy nożem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy, żeby był letni.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, a następnie odstawiamy do częściowego wystudzenia.
Letnią i posiekaną kapustę mieszamy z ryżem i podsmażoną cebulą, doprawiamy pieprzem i solą – można mocniej doprawić ponieważ dodamy później całość do mięsa i smak przypraw nam złagodnieje.
Kolejnym krokiem jest dodanie wymieszanej kapusty, ryżu i cebuli do mielonego mięsa, dodanie jajek, kaszy manny i ponowne wymieszanie.
W zależności od konsystencji masy możemy użyć więcej kaszy.
Odstawiamy całość na pół godziny, żeby masa nam odpoczęła i stężała.
Następnie lepimy z masy okrągłe kule, które obtaczamy w mące pszennej i uklepujemy jak kotlety mielone.
Gołąbki smażymy na oleju rzepakowym, aż się nam zarumienią.
Po usmażeniu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Następnie układamy je na głębszej blasze, zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( temp. 200 C ) na około 20 minut.
Z podanych składników wyjdzie około 18 sztuk – część możemy sobie zamrozić.
Dodaj komentarz