Gulasz z żołądków indyczych, pieczarek i cebuli.

Składniki dla 6 osób:

– 1,2 kg indyczych żołądków
– 1,2 pieczarek
– 0,5 kg cebuli
– 500 ml śmietany 18 %
– masło, olej rzepakowy
– mąka pszenna
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka
– pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Żołądki oczyszczamy, a następnie gotujemy do miękkości – zbliżony czas to około 80 minut ( bez dodatku soli ).

Po częściowym wystudzeniu żołądki kroimy w grubsze paski.

Jeżeli komuś przeszkadzają żylaste części łączące żołądek to może je wykroić i wyrzucić.

Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w plasterki i smażymy na maśle przyprawiając pod koniec smażenia solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym.

W większym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki – cebulę wcześniej można delikatnie posolić.

Dodajemy pokrojone żołądki, usmażone pieczarki oraz 1 płaską łyżeczkę jarzynki oraz 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki, a następnie po wspólnym obsmażeniu przez 5 minut całość zalewamy przegotowaną wodą (600-700 ml).

Gulasz gotujemy na niewielkim ogniu kolejne 10 minut i dodajemy śmietanę.

Po ponownym zagotowaniu potrawy robimy “zaklepkę” z 200 ml zimnej wody i czubatej łyżki mąki, którą wlewamy do garnka często mieszając drewnianą łyżką.

Kiedy gulasz ponownie się zagotuje dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.