Szare kluski ( żelazne ).

Składniki dla 6 osób:

– 1,5 kg sypkich kartofli ( typu C lub BC )
– 2 jajka
– 2 łyżeczki soli
– 2 szklanki mąki pszennej ( około 300 g )

Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle płuczemy i trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Sitko wykładamy ściereczką lnianą i odciskamy w niej starte kartofle z wody, którą zlewamy do miseczki.

Po kilku minutach na dnie miseczki osiądzie skrobia – wylewamy płyn znad skrobi, którą dodajemy z powrotem do kartofli.

Następnie dodajemy 2 jajka, sól, mąkę pszenną i wszystko mieszamy – jeżeli ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki.

Nabieramy pół łyżki ciasta i drugą łyżką strącamy je do gotującej, lekko osolonej wody – żeby nam się ciasto nie kleiło do łyżki to warto ją wkładać do gorącej wody przed każdym nabraniem ciasta.

Po wrzuceniu kilku porcji ciasta do wody mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, żeby kluski się nie sklejały i następnie wrzucamy kolejne porcje ciasta.

Gotujemy partiami około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię i ponownego zagotowania wody.

Podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu.

Idealna okrasa do szarych klusek to skwarki ze słoniny, albo boczku lub smażona cebula połączone z rozdrobnionym tłustym białym serem.

Szare kluski pasują również do mięsnych sosów.

2 komentarze

  1. Bardzo dużo osób już mi zachwalało te kluski żelazne, że inaczej smakują niż placki ziemniaczane i kopytka czy knedle. Postanowiłem wypróbować to na bazie tego przepisu i muszę powiedzieć że okazały się świetne, doskonały przepis i smak. Fajnie też smakują z śmietaną oraz jogurtem naturalnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.