Buraki ćwikłowe drobno tarte do słoików.

Przepis na 10 słoików o pojemności 550 ml.

Składniki:

– 7 kg buraków ćwikłowych
– 1 szklanka cukru ( pojemność szklanki 250 ml )
– 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
– 2 łyżki soli

– dodatkowe składniki mielony kminek i mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy i po wystudzeniu obieramy ze skórki – otrzymamy trochę ponad 5 kg .

Trzemy ręcznie na tarce z małymi oczkami lub mechanicznie w robocie kuchennym, a następnie dodajemy cukier, ocet oraz sól i całość mieszamy.

Możemy na początku dać mniejszą ilość cukru i octu np. po pół szklanki, a następnie pod własny smak dodawać stopniowo większą ilość – to samo dotyczy się dodatkowych składników jak kminek i pieprz.

Nakładamy ciasno buraki do słoików zostawiając od góry 1,5 cm wolnej przestrzeni.

Słoiki dobrze zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 25 minut w garnku z wodą lub 45 minut w piekarniku nagrzanym do 130 C.

Jeżeli wybierzemy pierwszy sposób to dno garnka wyścielamy złożoną gazą, a następnie wkładamy słoiki, zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików i od czasu zagotowania wody zmniejszamy płomień palnika i pasteryzujemy 25 minut.

Po wyciągnięciu słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce odpornej na gorąc.

Po 20 minutach można je obrócić.

Buraczki takie są podstawą do przygotowania ich później na ciepło ( zasmażane ) lub do przygotowania domowej ćwikły z chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.