Rosół z makaronem na króliku.

Składniki na około 6 litrów:

– korpus z królika
– 2 pietruszki, seler, liście selera
– por, cebula
– 3 średnie marchewki 
– natka pietruszki
– 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
– jarzynka domowa lub vegeta, sól, maggi

– garnek 7 litrowy

Sposób przygotowania:

Z królika wycinamy mięso ( trybujemy ), które możemy wykorzystać do zrobienia osobnej potrawy – link poniżej, a korpus wykorzystujemy do zrobienia rosołu.

Do garnka wlewamy około 5 litrów zimnej wody, wkładamy korpus królika, a następnie jak się woda zagotuje zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy bez przykrycia około 45 minut zbierając delikatnie powstałą szumowinę.

Dodajemy pokrojone w słupki marchewki oraz w całości pietruszkę, seler z liśćmi, por, przypaloną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy na minimalnym ogniu około 2 godzin.

W trakcie gotowania uzupełniamy wrzątkiem ubytek wody, a pod koniec po wyciągnięciu warzyw ( oprócz marchewki ) i korpusu doprawiamy rosół jarzynką, solą i maggi.

Królika możemy obrać z resztek mięsa, które z powrotem dorzucamy do rosołu.

Rosół podajemy z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

 Jeżeli nie mamy ochoty jeść rosół kilka dni to możemy na drugi lub trzeci dzień zrobić na nim pomidorową, krupnik, jarzynową, ryżową lub kapuśniak ze świeżej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.