Sos z podgrzybków.

Składniki:

– 600 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
– 1 większa cebula
– 3 ząbki czosnku
– 0,5 l szklanki bulionu warzywnego
– 1 szklanka śmietany 18 %
– 1 łyżka ( z górką ) mąki pszennej
– masło, olej
– sól, pieprz czarny mielony

Zamiast śmietany 18% możemy wykorzystać 30 % i wtedy nie dodajemy mąki.

Sposób przygotowania:

Podgrzybki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni około 15-20 minut, na niewielkiej ilości oleju i łyżce masła – pod koniec smażenia przyprawiamy grzyby solą i pieprzem.

Pokrojoną dowolnie cebulę i posiekany czosnek podsmażamy w garnku na oleju, a następnie dodajemy podgrzybki i smażymy razem około 2-3 minut.

Całość  zalewamy gorącym bulionem i po kilku minutach gotowania wlewamy śmietanę zmieszaną z łyżką mąki przecierając ją przez sitko – sos dosyć często mieszamy, aż ponownie się zagotuje.

Gotujemy wszystko na małym ogniu około 2-3 minut – na koniec doprawiamy solą i pieprzem pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.