– 600 g świeżych lub mrożonych podgrzybków – 1 większa cebula – 3 ząbki czosnku – 0,5 l szklanki bulionu warzywnego – 1 szklanka śmietany 18 % – 1 łyżka ( z górką ) mąki pszennej – masło, olej – sól, pieprz czarny mielony
Zamiast śmietany 18% możemy wykorzystać 30 % i wtedy nie dodajemy mąki.
Sposób przygotowania:
Podgrzybki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni około 15-20 minut, na niewielkiej ilości oleju i łyżce masła – pod koniec smażenia przyprawiamy grzyby solą i pieprzem.
Pokrojoną dowolnie cebulę i posiekany czosnek podsmażamy w garnku na oleju, a następnie dodajemy podgrzybki i smażymy razem około 2-3 minut.
Całość zalewamy gorącym bulionem i po kilku minutach gotowania wlewamy śmietanę zmieszaną z łyżką mąki przecierając ją przez sitko – sos dosyć często mieszamy, aż ponownie się zagotuje.
Gotujemy wszystko na małym ogniu około 2-3 minut – na koniec doprawiamy solą i pieprzem pod własny smak.
Dodaj komentarz