Farsz wołowy z cebulą do pierogów, pyz, knedli, krokietów oraz klusek.

Składniki:

– mięso wołowe około 1 kg ( np. szponder wołowy )
– 3 średnie cebule
– duża czerstwa bułka
– sól, pieprz czarny mielony
– olej, masło, mleko

Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy w osolonej wodzie, a po wyciągnięciu i wystygnięciu oddzielamy od kości.

Możemy wykorzystać mięso, na którym wcześniej ugotowaliśmy zupę.

Ja czasami odkładam takie ugotowane mięso do zamrażarki i jak nazbiera się odpowiednia ilość to wykorzystuję je jako farsz do pyz lub knedli.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, a następnie smażymy na maśle i oleju.

Bułkę namaczamy w mleku i jak zmięknie to odciskamy ją z mleka, a następnie razem z ugotowanym mięsem mielimy.

Do masy mięsnej dodajemy usmażoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, solą i ręcznie wyrabiamy farsz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.