Kluseczki kartoflane.

Przepis na kluseczki jest identyczny jak na kopytka, a różnica polega tylko na tym, że są okrągłe.

Składniki:

– 1 kg sypkich kartofli ( typu C lub BC )
– 200 g mąki pszennej 
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 
– 1 jajko

  • sól

    Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.

Po wystygnięciu do kartofli dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i jajko, a następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie.

Formujemy z ciasta cienki wałek (około 2-3 cm średnicy) i kroimy z niego kawałki, z których kulamy kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek, a następnie mieszamy delikatnie, żeby się nie posklejały.

Po wypłynięciu klusek na wierzch i ponownym zagotowaniu wody zmniejszamy płomień palnika.

Wyciągamy kluseczki po 1 minucie gotowania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.