Pierogi z kartoflami i żółtym serem okraszone skwarkami z cebulą.

Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.

Składniki i przepis na farsz:

=========================================

– 700 g kartofli po obraniu ze skórki
– 2 duże cebule
– 350 g ulubionego żółtego sera 
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony

– dodatkowo na okrasę cebula i boczek wędzony lub słoninka wędzona 

Sposób przygotowania:

====================================

Kartofle gotujemy w posolonej wodzie, a następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, a żółty ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy farsz pieprzem i solą.

Składniki i przepis na ciasto:

============================================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

============================================

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.

Sposób przygotowania pierogów:

===============================================

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.

Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły.

Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu (gotujemy takie pierogi krócej – około 2,5 minuty) włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju rzepakowego i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Takie pierogi możemy porcjować i zamrozić w woreczkach, a po odmrożeniu możemy je podsmażyć na patelni, odgrzać w piekarniku lub wrzucić na posolony wrzątek i od czasu ponownego zagotowania wody gotować około 1-1,5 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.