Pierogi z kartoflami i żółtym serem okraszone skwarkami z cebulą.
Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.
Składniki i przepis na farsz:
=========================================
– 700 g kartofli po obraniu ze skórki
– 2 duże cebule
– 350 g ulubionego żółtego sera
– olej rzepakowy
– sól, pieprz czarny mielony
– dodatkowo na okrasę cebula i boczek wędzony lub słoninka wędzona
Sposób przygotowania:
====================================
Kartofle gotujemy w posolonej wodzie, a następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, a żółty ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy farsz pieprzem i solą.
Składniki i przepis na ciasto:
============================================
– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
============================================
Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy, a następnie odkładamy w misce, żeby odpoczęło na 10 minut.
Sposób przygotowania pierogów:
===============================================
Dodaj komentarz