Papryka czerwona w occie – konserwowa.

Przepis jest na 13-14 słoików o pojemności 0,5 l, ale z łatwością można sobie podzielić składniki i zrobić z połowy.

Składniki:

– 5 kg czerwonej papryki (można również użyć 2-3 papryki żółte lub zielone)
– 1 listek laurowy na słoik
– 2 kulki ziela angielskiego na słoik (jak są duże to wystarczy 1 szt.)
– olej rzepakowy

Składniki na zalewę:

– 3,2 l wody
– 0,5 l octu spirytusowego 10 %
– 10 łyżek cukru
– 10 łyżeczek soli

Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotować, a następnie wlać ocet i ponownie zagotować.

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w podłużne szersze paski.

Do każdego słoika wrzucamy listek laurowy oraz ziele angielskie i układamy w nich pionowo pokrojoną paprykę.

Wlewamy do każdego słoika 1 łyżkę oleju, a następnie zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 5 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.