Sałatka z kalafiora i pomidorów w sosie czosnkowym.
Składniki:
– 1 średni kalafior
– 5-6 średnich pomidorów
– świeży tymianek
– sól, kurkuma
– sos czosnkowy
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na kilka części i gotujemy, aż będzie miękki w takim stopniu jaki nam odpowiada. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (1 łyżeczka), która zabarwi go na żółto.
Pomidory najlepiej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę, ale nie jest to konieczne (ja wolę bez skóry).
Kalafior po ugotowaniu studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki lub większe kawałki pomidory. Wszystko posypujemy świeżym tymiankiem ( ilość dowolna ), dodajemy schłodzony sos czosnkowy i mieszamy.
Składniki na sos czosnkowy:
– 250 g gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– 3-4 większe ząbki czosnku (zależy od indywidualnych preferencji smakowych)
– sól
Sposób przygotowania:
Czosnek miażdżymy, siekamy, solimy i rozcieramy w moździerzu lub na desce.
Do jogurtu dodajemy czosnek i majonez i całość mieszamy. Sos doprawiamy solą.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Dodaj komentarz