Knedle kartoflane ze śliwkami, masłem i cukrem.

Składniki:

– śliwki  około 30-35 szt. ( najlepsze są węgierki )
– 1,5 kg po obraniu sypkich kartofli ( typu C  lub BC )
– mąka pszenna lub biała orkiszowa – około 200-250 g
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 jajka
– sól, cukier
– masło lub śmietana

Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.

Sposób przygotowania:

Obrane kartofle gotujemy w posolonej wodzie i jak są jeszcze ciepłe to przeciskamy przez praskę, ale możemy wykorzystać również wystudzone i wtedy najlepiej zmielić je w maszynce (muszą być zimne zanim zaczniemy robić knedle).

Śliwki myjemy, przecinamy wzdłuż z jednej strony i wyciągamy pestki.

Wystudzone kartofle wyrównujemy w misce jak na zdjęciach, wybieramy 1/4 część i odkładamy na resztę kartofli, a następnie w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną do równej powierzchni oraz dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną.

Wyrabiamy ciasto, formujemy następnie podłużny wałek i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Robimy z kawałków ciasta małe placuszki, a następnie układamy na nich śliwkę do której wsypujemy szczyptę cukru  i formujemy okrągłe lub lekko podłużne knedle.

Wrzucamy do posolonej i gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i wyciągamy po 4-5 minutach od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Podajemy z roztopionym masłem i cukrem lub cukrem i śmietaną.

Z podanych proporcji powinno wyjść około 30-35 knedli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.