– śliwki około 30-35 szt. ( najlepsze są węgierki ) – 1,5 kg po obraniu sypkich kartofli ( typu C lub BC ) – mąka pszenna lub biała orkiszowa – około 200-250 g – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 jajka – sól, cukier – masło lub śmietana
Jeżeli użyjemy kartofle, które są mniej sypkie ( mączne ) to będziemy musieli dodać trochę więcej mąki.
Sposób przygotowania:
Obrane kartofle gotujemy w posolonej wodzie i jak są jeszcze ciepłe to przeciskamy przez praskę, ale możemy wykorzystać również wystudzone i wtedy najlepiej zmielić je w maszynce (muszą być zimne zanim zaczniemy robić knedle).
Śliwki myjemy, przecinamy wzdłuż z jednej strony i wyciągamy pestki.
Wystudzone kartofle wyrównujemy w misce jak na zdjęciach, wybieramy 1/4 część i odkładamy na resztę kartofli, a następnie w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną do równej powierzchni oraz dodajemy jajka i skrobię ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto, formujemy następnie podłużny wałek i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Robimy z kawałków ciasta małe placuszki, a następnie układamy na nich śliwkę do której wsypujemy szczyptę cukru i formujemy okrągłe lub lekko podłużne knedle.
Wrzucamy do posolonej i gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i wyciągamy po 4-5 minutach od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.
Podajemy z roztopionym masłem i cukrem lub cukrem i śmietaną.
Z podanych proporcji powinno wyjść około 30-35 knedli.
Dodaj komentarz