Zupa pieczarkowa z makaronem zacierkowym i kartoflami.

Składniki na około 6 litrów gotowej zupy:

– 1 kg pieczarek
– 250 g makaronu zacierkowego

– 5 większych kartofli
– 3-4 średnie marchewki
– pół większego selera, 1 większa lub 2 mniejsze pietruszki
– por, pół pęczka pietruszki

– masło, 200 ml śmietany 18 %
– domowa jarzynka, sól, pieprz czarny mielony, 2 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Pieczarki po oczyszczeniu i pokrojeniu w plasterki smażymy na maśle przyprawiając je pod koniec solą i pieprzem.

Do wrzącej wody ( około 5 litrów ) wrzucamy por, obraną ze skórki pietruszkę oraz ćwiartkę selera i 2 płaskie łyżki domowej jarzynki lub vegety.

Po około 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę kartofle oraz starte na dużych oczkach marchewki i startą ćwiartkę selera.

Po kolejnych 5 minutach gotowania na małym ogniu wyciągamy seler oraz pietruszkę i dodajemy makaron zacierkowy, 2 kostki rosołowe i gotujemy kolejne 10 minut.

Po chwili dodajemy usmażone wcześniej pieczarki.

Jak zupa się zagotuje doprawiamy ją pod własny smak przyprawami i zabielamy śmietaną hartując ją wcześniej w dwóch chochlach gorącej zupy.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i po ponownym zagotowaniu zupa jest gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.