Domowy przecier pomidorowy.

Najczęściej do zrobienia przecieru używam trzech odmian pomidorów: malinówki, bawole serca lub cornabel.

Na zdjęciach przecier z 22 kg malinówek – po oczyszczeniu zostało 20,5 kg – gotowego przecieru 12,5 l ( 14 słoików 0,9 l )

Składniki :

– dojrzałe pomidory
– na 2 litry przecieru 1 płaska łyżka soli i pół łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy i usuwamy gniazda oraz podejrzane części – lepiej wyrzucić jednego pomidora niż popsuć sobie cały przecier.

Pomidory kroimy na małe kawałki i gotujemy 3-4 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby skórki nam się nie przykleiły do dna garnka.

Kolejnym krokiem jest blendowanie na gorąco i przecieranie przez sito – pozbywamy się nasionek oraz skórek.

Przetarty przecier gotujemy jeszcze około 1 godziny dodając sól i cukier, a następnie nalewamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy.

Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 8 minut.

Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.

Po 30 minutach można słoiki obrócić.

Przecier przechowywany w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymuje bez problemu 2-3 lata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.