– 1 duży kalafior – 750 ml bulionu warzywnego – świeży tymianek i koperek – pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól, jarzynka domowa
Sposób przygotowania:
Z kalafiora usuwamy liście i po oczyszczeniu oraz umyciu gotujemy go w osolonej wodzie, aż będzie miękki, a następnie wyciągamy i odcedzamy z wody.
Po częściowym przestudzeniu oddzielamy różyczki od twardszych części.
Twardsze części drobno kroimy i wrzucamy do gorącego bulionu warzywnego (może być zrobiony na kostkach i jarzynce domowej) dodając jednocześnie 1/3 różyczek kalafiora.
Po zagotowaniu całość blendujemy i doprawiamy sos świeżym tymiankiem, koperkiem, solą, oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Możemy użyć również innych ulubionych przypraw jeżeli stwierdzimy, że nie popsują nam smak sosu.
Na koniec dodajemy pozostałe różyczki kalafiora i po zagotowaniu sos jest gotowy.
Dodaj komentarz