Sos kalafiorowy z koperkiem i tymiankiem.

Składniki:

– 1 duży kalafior
– 750 ml bulionu warzywnego
– świeży tymianek i koperek
– pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól, jarzynka domowa

Sposób przygotowania:

Z kalafiora usuwamy liście i po oczyszczeniu oraz umyciu gotujemy go w osolonej wodzie, aż będzie miękki, a następnie wyciągamy i odcedzamy z wody.

Po częściowym przestudzeniu oddzielamy różyczki od twardszych części.

Twardsze części drobno kroimy i wrzucamy do gorącego bulionu warzywnego (może być zrobiony na kostkach i jarzynce domowej) dodając jednocześnie 1/3 różyczek kalafiora.

Po zagotowaniu całość blendujemy i doprawiamy sos świeżym tymiankiem, koperkiem, solą, oraz pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.

Możemy użyć również innych ulubionych przypraw jeżeli stwierdzimy, że nie popsują nam smak sosu.

Na koniec dodajemy pozostałe różyczki kalafiora i po zagotowaniu sos jest gotowy.

Propozycja podania z makaronem i tartym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.