Pulpety wieprzowo-wołowe w pomidorach i śmietanie.

Składniki:

– 800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 1 jajko
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 800 g pomidorów
– 50 g wędzonego lub parzonego boczku
– 50 g masła, olej rzepakowy
– 200 g śmietany do zup i sosów 12 lub 18 %
– pół pęczka koperku
– pół pęczka pietruszki
– 2 cebule ( średnia i duża )
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórkę i wycinamy gniazda.
Kroimy w kostkę, solimy i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
Jeżeli ktoś nie lubi pestek to może pomidory przetrzeć przez sitko.

Średnią cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju – odstawiamy do wystudzenia.

Koperek i pietruszkę siekamy.

Wystudzoną cebulę dodajemy do zmielonego mięsa, wbijamy jajko i dodajemy kaszę manną, a następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy. Na koniec formujemy 8 większych pulpetów.

Na dużej patelni obsmażamy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek i odkładamy go na talerzyk. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodajemy masło i łyżkę oleju, a następnie po rozpuszczeniu masła wkładamy pulpety, które wcześniej można lekko uklepać.

Obsmażamy pulpety z każdej strony przez 1-2 minuty i wlewamy pół szklanki przegotowanej cieplej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy pulpety kilka minut, a następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki lub kostkę posoloną cebulę i jeżeli jest taka potrzeba to ponownie dolewamy trochę wody. Ponownie dusimy po przykryciem kolejne kilka minut.

Kolejny etap to dodanie pietruszki i koperku oraz podsmażenie wszystkiego obracając co jakiś czas pulpety (już bez przykrywania) do czasu, aż odparuje większość wody.

Dodajemy wtedy pomidory i po zredukowaniu płynu obsmażony wcześniej boczek oraz śmietanę.

Wszystko dusimy jeszcze kilka minut oraz ewentualnie jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy sos pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.