Pulpety wieprzowo-wołowe w pomidorach i śmietanie.
Składniki:
– 800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego – 1 jajko – 4-5 łyżek kaszy manny – 800 g pomidorów – 50 g wędzonego lub parzonego boczku – 50 g masła, olej rzepakowy – 200 g śmietany do zup i sosów 12 lub 18 % – pół pęczka koperku – pół pęczka pietruszki – 2 cebule ( średnia i duża ) – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórkę i wycinamy gniazda. Kroimy w kostkę, solimy i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu. Jeżeli ktoś nie lubi pestek to może pomidory przetrzeć przez sitko.
Średnią cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju – odstawiamy do wystudzenia.
Koperek i pietruszkę siekamy.
Wystudzoną cebulę dodajemy do zmielonego mięsa, wbijamy jajko i dodajemy kaszę manną, a następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy. Na koniec formujemy 8 większych pulpetów.
Na dużej patelni obsmażamy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek i odkładamy go na talerzyk. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodajemy masło i łyżkę oleju, a następnie po rozpuszczeniu masła wkładamy pulpety, które wcześniej można lekko uklepać.
Obsmażamy pulpety z każdej strony przez 1-2 minuty i wlewamy pół szklanki przegotowanej cieplej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy pulpety kilka minut, a następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki lub kostkę posoloną cebulę i jeżeli jest taka potrzeba to ponownie dolewamy trochę wody. Ponownie dusimy po przykryciem kolejne kilka minut.
Kolejny etap to dodanie pietruszki i koperku oraz podsmażenie wszystkiego obracając co jakiś czas pulpety (już bez przykrywania) do czasu, aż odparuje większość wody.
Dodajemy wtedy pomidory i po zredukowaniu płynu obsmażony wcześniej boczek oraz śmietanę.
Wszystko dusimy jeszcze kilka minut oraz ewentualnie jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy sos pod własny smak.
Dodaj komentarz