Pulpety wieprzowo-wołowe w pomidorach i śmietanie.

Składniki:

– 800 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
– 1 jajko
– 4-5 łyżek kaszy manny
– 800 g pomidorów
– 50 g wędzonego lub parzonego boczku
– 50 g masła, olej rzepakowy
– 200 g śmietany do zup i sosów 12 lub 18 %
– pół pęczka koperku
– pół pęczka pietruszki
– 2 cebule ( średnia i duża )
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórkę i wycinamy gniazda.
Kroimy w kostkę, solimy i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
Jeżeli ktoś nie lubi pestek to może pomidory przetrzeć przez sitko.

Średnią cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i smażymy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju – odstawiamy do wystudzenia.

Koperek i pietruszkę siekamy.

Wystudzoną cebulę dodajemy do zmielonego mięsa, wbijamy jajko i dodajemy kaszę manną, a następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko mieszamy. Na koniec formujemy 8 większych pulpetów.

Na dużej patelni obsmażamy pokrojony w paseczki lub kostkę boczek i odkładamy go na talerzyk. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodajemy masło i łyżkę oleju, a następnie po rozpuszczeniu masła wkładamy pulpety, które wcześniej można lekko uklepać.

Obsmażamy pulpety z każdej strony przez 1-2 minuty i wlewamy pół szklanki przegotowanej cieplej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy pulpety kilka minut, a następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki lub kostkę posoloną cebulę i jeżeli jest taka potrzeba to ponownie dolewamy trochę wody. Ponownie dusimy po przykryciem kolejne kilka minut.

Kolejny etap to dodanie pietruszki i koperku oraz podsmażenie wszystkiego obracając co jakiś czas pulpety (już bez przykrywania) do czasu, aż odparuje większość wody.

Dodajemy wtedy pomidory i po zredukowaniu płynu obsmażony wcześniej boczek oraz śmietanę.

Wszystko dusimy jeszcze kilka minut oraz ewentualnie jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy sos pod własny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.