Sałatka do słoików z kalafiora, ogórków gruntowych i innych warzyw w zalewie musztardowej z kurkumą.
Składniki:
– 2 kalafiory ( po obraniu waga około 2 kg ) – 800 g ogórków gruntowych – 700 g marchewki po obraniu – 600 g papryki czerwonej – 500 g cebuli – duży pęczek koperku
Kalafiora obieramy na małe różyczki i płuczemy pod bieżąca wodą, marchewkę obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki ( ze skórką ), cebulę w pół plasterki, czosnek i koperek siekamy.
Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku (najlepszy 7 litrowy lub większy) i zagotowujemy. Do gorącej zalewy wrzucamy kalafiora, marchewkę, paprykę, cebulę i często mieszamy, aż warzywa zaczną się gotować.
Gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut i wrzucamy pokrojone ogórki i koperek – gotujemy dalsze 5 minut.
Nakładamy sałatkę na gorąco do wyparzonych słoików uciskając ją łyżką (nie za mocno i z wyczuciem) – zostawiamy 1 cm od góry luzu i wlewamy zalewę.
Zakręcamy słoiki, a następnie pasteryzujemy je.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy około 12 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Na bieżąco gotowe do spożycia po około 7 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.
Wspaniały przepis ,polecam.
👍 😊