Tortilla domowa – placki.

Składniki na 12 sztuk:

– 3 szklanki mąki pszennej wrocławskiej lub białej orkiszowej
– 1 szklanka gorącej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą ( 3-4 minuty od zagotowania ), dodajemy olej i mieszamy składniki na początku drewnianą łyżką, a następnie ugniatamy ciasto rękami podsypując niewielką ilością mąki.

Po około 5-6 minutach wyrabiania odkładamy ciasto na 10 minut przykrywając je ściereczką, żeby sobie odpoczęło.

Ciasto dzielimy na 12 części i rozwałkowujemy pojedynczo na placki wielkości dużej patelni (nie muszą być idealnie okrągłe).

Smażymy od razu, żeby nie wysychały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu 1 minutę z jednej strony, a następnie 30 sekund z drugiej i ponownie 30 sekund z pierwszej.

Tortille mają być lekko podpieczone i najlepiej po lekkim wystudzeniu przykryć je ściereczką co spowoduje, że nie wyschną nam za szybko i nie będą się kruszyć przy zwijaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.