Sałatka z kurczakiem, pieczarkami, sałatą lodową i warzywami.
Składniki:
– 1 kg filetów z kurczaka – 400 g pieczarek – 6 większych liści sałaty lodowej – 1 większa lub dwie mniejsze białe papryki – 1 por – 4 gałązki selera naciowego – 1 czerwona cebula – 5 średnich ogórków gruntowych lub 2 średnie szklarniowe – 3 średnie marchewki – 3 ząbki czosnku – majonez, jogurt naturalny – przyprawa koperkowo – ziołowa Knorr 2 paczuszki – pieprz cayenne, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka – olej rzepakowy, masło
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę – nacieramy przyprawami (pieprz ziołowy, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, sól) oraz olejem i odstawiamy na 2 godziny.
Pieczarki kroimy w kawałki i podsmażamy na maśle – pod koniec przyprawiamy pieprzem czarnym i solą.
Pokrojonego kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni – odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki (wcześniej obrane ze skórki), paprykę oraz cebulę.
Por należy przekroić wzdłuż, a następnie kroimy cienko w pół plasterki (środek pora jeżeli jest twardy to usuwamy), seler naciowy kroimy w drobne paseczki.
Marchewkę trzemy na dużych oczkach, czosnek drobno siekamy i solimy.
Wszystkie warzywa mieszamy z kurczakiem i pieczarkami – dodajemy przyprawę koperkowo – ziołową oraz po 2 łyżki majonezu i jogurtu (można dodać więcej jak ktoś chce).
Sałatkę mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
Dodaj komentarz