Kruszonka do ciast ( posypka ) – wersja 1.

Kruszonkę do ciast możemy zrobić na dwa sposoby w wersji do ścierania na tarce lub wersji małych grudek.

Poniżej wersja pierwsza.

Składniki:

– 100 g mąki pszennej tortowej
– 100 g masła
– 100 g cukru

Dodatkowo możemy użyć do wyboru:

– małą paczuszkę cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego, albo śmietankowego

– otartą skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy

– małą paczuszkę cukru cytrynowego lub pomarańczowego

– prawdziwą wanilię

Sposób przygotowania:

Cukier mieszamy z mąką i dodajemy masło, a następnie wszystkie składniki ugniatamy ze sobą, aż zrobi nam się plastyczna kula, którą owijamy folią spożywczą.

Jeżeli mamy zamiar wykorzystać kruszonkę od razu to proponuję włożyć ją na 30 minut do zamrażarki, a po wyjęciu zetrzeć na ciasto, na tarce z dużymi oczkami lub możemy włożyć na kilka godzin do lodówki, jeżeli ciasto będziemy piekli później.

Poniżej w linku druga wersja kruszonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.