Ciasto drożdżowe na oleju z borówką i kruszonką.

Wymiary mojej blachy do pieczenia 36 x 26 x 7 cm.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki na kruszonkę:

– 100 g mąki pszennej tortowej
– 100 g masła
– 100 g cukru

Dodatkowo możemy użyć do wyboru:

– małą paczuszkę cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego, albo śmietankowego

– otartą skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy

– małą paczuszkę cukru cytrynowego lub pomarańczowego

– prawdziwą wanilię

Sposób przygotowania kruszonki:

Cukier mieszamy z mąką i dodajemy masło, a następnie wszystkie składniki ugniatamy ze sobą, aż zrobi nam się plastyczna kula, którą owijamy folią spożywczą.

Jeżeli mamy zamiar wykorzystać kruszonkę od razu to proponuję włożyć ją na 30 minut do zamrażarki, a po wyjęciu zetrzeć na ciasto, na tarce z dużymi oczkami lub możemy włożyć na kilka godzin do lodówki, jeżeli ciasto będziemy piekli później.

Składniki na rozczyn drożdżowy:

– 1 szklanka ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 płaska łyżka cukru i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania rozczynu:

Do ciepłego mleka kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto:

– 600 g mąki pszennej tortowej
– 100 ml oleju rzepakowego
– pół szklanki cukru
– 2 jajka
– szczypta soli

– 500 g borówki amerykańskiej lub innych owoców np. jeżyn lub malin

Sposób przygotowania ciasta:

Borówki myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.

Do przesianej przez sitko mąki dodajemy dużą szczyptę soli, jajka, rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto dolewając pod koniec olej i podsypując ewentualnie mąką.

Po wyrobieniu wykładamy ciasto na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na wierzch owoce.

Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Po tym czasie na owoce ścieramy kruszonkę na tarce z dużymi oczkami.

Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na 180 C (góra – dół) i pieczemy bez termo obiegu około 40-45 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Po wystudzeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.