– 1,1 l wody – 1 i 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego – 1 i 1/2 szklanki cukru – 6 łyżeczek soli – 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego – 2 łyżki słodkiej papryki – 2 łyżki curry – 2 łyżki pokrojonego koperku
Składniki:
– cukinia około 3,6 kg – 3 plastry cebuli i 1/3 łyżeczki gorczycy na słoik
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy – koperek i ocet dodajemy na samym końcu jak zaczyna się gotować.
Do słoików ( 0,7 l ) wkładamy 3 plastry cebuli oraz wsypujemy gorczycę, a następnie wkładamy obraną ze skórki i pokrojoną na grubsze słupki cukinię (jak są duże nasiona to można wykroić).
Zalewamy słoiki gorąca zalewą i zakręcamy – pasteryzujemy 8 minut.
Dno garnka wykładamy złożoną gazą i wkładamy słoiki – zalewamy ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoików. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy płomień pod palnikiem i pasteryzujemy 8 minut.
Po wyciągnięciu słoików odwracamy je do góry dnem i układamy na desce drewnianej lub jakiejś podkładce.
Po 30 minutach można słoiki obrócić.
Na bieżąco gotowe do spożycia po około 10 dniach. Natomiast przechowywane w piwnicy ( u mnie w temp. 18 C ) wytrzymują bez problemu ponad rok.
Dodaj komentarz