Filet z indyka panierowany w cieście oraz Panko.

Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej tradycyjnej tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczaka. Można jej użyć także do panierowania krewetek oraz warzyw. Panko można kupić w sklepach na działach z orientalną żywnością.

Możemy również zrobić ją samemu w dwóch wersjach białej (bez skórki) i ciemnej (z wykorzystaniem skórki chleba).

Pokrojone w plastry białe pszenne pieczywo (chleb tostowy, weka, bułka paryska) rozdrabniamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego – kawałeczki powinny być wielkości około 4-5 mm.

Uzyskane w ten sposób okruszki rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy piekarniku nagrzanym do 150 C, aż pieczywo całkiem wyschnie.

Uważamy, żeby okruszki nie zaczęły się rumienić ani brązowieć.

Składniki na ciasto:

– 3 jajka
– mąka pszenna
– 1/2 szklanki mleka
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dosypujemy 6 łyżek mąki, a następnie mieszamy trzepaczką dodając dodatkowo mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.

Do ciasta podczas mieszania dodajemy płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.

Ilość ciasta powinno nam starczyć na około 1 kg mięsa.

Jeżeli w trakcie panierowania okaże się jednak, że ciasta może zabraknąć to dolejmy trochę mleka i dosypmy trochę mąki.

Składniki na kotlety:

– 1 kg fileta z indyka
– panierka Panko
– olej rzepakowy
mąka pszenna, sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Filet z indyka kroimy na kotlety, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

Następnie otaczamy każdy kotlet w mące, cieście i panierce Panko po czym smażymy na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu gotowe kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Kotlety są wyjątkowo chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.