Ciasto z jajek, mleka i mąki do panierowania mięsa, ryb i warzyw.

Składniki:

– 3 jajka
– mąka pszenna
– 1/2 szklanki mleka
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dosypujemy 6 łyżek mąki, a następnie mieszamy trzepaczką dodając dodatkowo mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.

Do ciasta podczas mieszania dodajemy płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.

Ilość ciasta powinno nam starczyć na około 1 kg mięsa lub filetów z ryb.

Ciasto możemy również wykorzystać do panierowania blanszowanych warzyw (kalafior, brokuł, szparagi) oraz po dodaniu do ciasta cukru waniliowego lub zwykłego możemy panierować w cieście i smażyć owoce (banany, jabłka, gruszki).

Jeżeli w trakcie panierowania okaże się jednak, że ciasta może zabraknąć to dolejmy trochę mleka i dosypmy trochę mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.