Dodatkowo możemy użyć innych przypraw w zależności do czego chcemy zastosować panierkę np. przyprawa do wieprzowiny, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do karkówki, papryka słodka, chili, tymianek.
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dosypujemy 6 łyżek mąki, a następnie mieszamy trzepaczką dodając dodatkowo mąki na tyle, żeby ciasto było nadal lejące i 2 razy gęstsze od naleśnikowego.
Do ciasta podczas mieszania dodajemy płaską łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.
Ilość ciasta powinno nam starczyć na około 1 kg mięsa lub filetów z ryb.
Ciasto możemy również wykorzystać do panierowania blanszowanych warzyw (kalafior, brokuł, szparagi) oraz po dodaniu do ciasta cukru waniliowego lub zwykłego możemy panierować w cieście i smażyć owoce (banany, jabłka, gruszki).
Jeżeli w trakcie panierowania okaże się jednak, że ciasta może zabraknąć to dolejmy trochę mleka i dosypmy trochę mąki.
Dodaj komentarz