Zupa jarzynowa z fasolką szparagową.

Składniki na około 5-5,5 litra gotowej zupy:

– 600 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (najlepiej świeżej)
– 3 średnie marchewki
– 7 większych kartofli
– 2 pietruszki
– pół selera z liśćmi lub same liście
– pół pęczka koperku
– por
– domowa jarzynka, sól, maggi, pieprz czarny mielony, 2 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody ( około 4,5 litra ) wrzucamy por, obraną ze skórki pietruszkę oraz połowę selera lub liście selera.

Po 10 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz 2 płaskie łyżki domowej jarzynki lub vegety, 2 kostki rosołowe i gotujemy kolejne 10 minut po czym wrzucamy pokrojoną na pół fasolkę szparagową.

Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż fasolka i warzywa będą miękkie.

Następnie wyciągamy pietruszkę, por oraz seler, a do zupy dodajemy posiekany koperek i przyprawy pod własny smak.

Jeżeli ktoś ma ochotę to może zupę zabielić śmietaną hartując ją przed wlaniem do garnka w dwóch chochlach gorącej zupy.

Jak ktoś chce to zupę może ugotować na kościach wołowych lub wieprzowych wzbogacając jej smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.