– 600 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (najlepiej świeżej) – 3 średnie marchewki – 7 większych kartofli – 2 pietruszki – pół selera z liśćmi lub same liście – pół pęczka koperku – por – domowa jarzynka, sól, maggi, pieprz czarny mielony, 2 kostki rosołowe
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody ( około 4,5 litra ) wrzucamy por, obraną ze skórki pietruszkę oraz połowę selera lub liście selera.
Po 10 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz 2 płaskie łyżki domowej jarzynki lub vegety, 2 kostki rosołowe i gotujemy kolejne 10 minut po czym wrzucamy pokrojoną na pół fasolkę szparagową.
Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż fasolka i warzywa będą miękkie.
Następnie wyciągamy pietruszkę, por oraz seler, a do zupy dodajemy posiekany koperek i przyprawy pod własny smak.
Jeżeli ktoś ma ochotę to może zupę zabielić śmietaną hartując ją przed wlaniem do garnka w dwóch chochlach gorącej zupy.
Jak ktoś chce to zupę może ugotować na kościach wołowych lub wieprzowych wzbogacając jej smak.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Dodaj komentarz