Placek warstwowy z jabłkami i borówką amerykańską.

Rozmiar mojej blachy 36x25x6 cm.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1 kg jabłek i 450 g borówek amerykańskich
– 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru
– 15 łyżek oleju
– 6 jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– masło do posmarowania blachy
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Borówki przemywamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Jajka z cukrem miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć masę, dolewamy w międzyczasie olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy cały czas miksując.

Ciasto ma być średnio gęste, ale jeżeli będzie nam się wydawało, że jest zbyt gęste to dolejmy podczas miksowania kilka łyżek letniego mleka.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Wylewamy na blachę 2/3 ciasta i układamy jabłka, a następnie wylewamy resztę ciasta i układamy borówki.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Jak placek wystygnie to można go posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.